• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Graavit ja muut epäkypsät, Kalaruokaa ja reseptejä  /  15.1.2017

Silakoita vilakoita

Kirjoitti: Maarit

Innostuin joulun aikaan sen verran puuhastelemaan jouluruokien parissa, että tein pari satsia joulusilakoita maisteltavaksi. Ne eivät koskaan päätyneet varsinaiseen joulupöytään asti, mutta niitä syötiin muuten, lähinnä leivän päällä, loppuvaiheessa hampaat irveessä. Etsin ohjetta tietenkin ensin täältä omasta blogista, mutta löysin viime vuoden joulukalapostauksesta vain hyvin epämääräiset, etten sanoisi leväperäiset, reseptit. Tällä kertaa sain raapustettua ylös hiukan tarkemmat versiot ensi joulua varten. (Note to self: Ensi jouluna puolita määrät.)

Päädyin tekemään sinappisilakoiden lisäksi ylläriversion, jonka maitotuotepohjaiseen kastikkeeseen tuli korianteria ja hiukan inkivääriä. Valkosipulin jätin tänä vuonna kokonaan laittamatta, koska viime vuoden silakoissa sitä oli niin reilusti, että vampyyrit varmasti voivat pahoin Transilvaniassa asti. Suotakoon joulurauha heillekin.

Ekoilla maisteluilla maut eivät oikein vakuuttaneet, mutta parin-kolmen päivän jälkeen kumpainenkin laatu oli aivan syötävää. Arvovaltaisen raadin suorittamassa makutestissä äänet jakautuivat ehdokkaiden välillä tasan 1-1. Jouluvieras valitteli sinappisilakoiden olevan liian miedosti sinappisia, mutta piti korianterisilakoiden mausta. Toinen maistelija taas piti korianterikastiketta hyvin omituisena ratkaisuna, mutta sen sijaan sinappisilakoita onnistuneina, sikäli kun silakat koskaan ovat hänen mielestään onnistuneita.

Silakoihin voi kehittää vaikka minkälaisia kastikkeita eikä mikään estä syömästä niitä muulloinkin kuin jouluna. (Paitsi kalastuskiintiöiden täyttyminen.) Miten tahansa silakat maustatkin, liota niitä aivan ensin yön yli liemessä, jossa on 3-4 osaa vettä ja 1 osa etikkaa sekä suolaa. Kilon satsi peittyi mukavasti noin litraan etikkalientä.

Korianterisilakat

  • 1 prk smetanaa (120g)
  • 1 prk ranskankermaa (125g)
  • ruukku korianteria
  • 1 lime
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • n. 2 cm inkivääriä
  • pippuria

Sinappisilakat

  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • n. 1 dl Dijon-sinappia
  • 0,25 dl vaaleaa balsamicoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • puolikas nippu tilliä
  • valkopippuria

Ps. Dijon-sinappia saa nykyään myös Auran valmistamana kotimaisena versiona. Liekö ollut kauankin markkinoilla, ei ole sattunut silmään aiemmin.

Lisää kalajuttuja...

  • Kolmen (kahden) sortin joulusilakkaaKolmen (kahden) sortin joulusilakkaa
  • Savukalatahna silakoistaSavukalatahna silakoista
  • Uusia makuja joulupöytään: kylmäsavusilakkaUusia makuja joulupöytään: kylmäsavusilakka
  • Helpot herkut savulohestaHelpot herkut savulohesta
  • Tomaattinen silakkavuokaTomaattinen silakkavuoka
  • Voissa paistetut silakatVoissa paistetut silakat

Tagit

  • joulu
  • silakka

Artikkelien selaus

Syksy
Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.