• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Pullat ja pihvit  /  12.2.2019

Sekakalapihvit

Kirjoitti: Lauri

Vaikka työkseni olen paljon tekemisissä kalojen kanssa, on vapaa-ajankalastukseni jäämässä yhä pienempään osaan. Erityisesti talvikalastus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Muutama viikko sitten kävin ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen pilkillä, joka toikin meille pitkästä aikaa ahvenfilettä pöytään. Raitapaitojen lisäksi tuli erikoisen paljon sivusaalista, kun morriin tarttuivat myös särjet ja säyneet ja tasapainopilkkiin hauet.

Kun säyneet ja hauet olivat särkien lailla kaikki sangen pieniä, päätin leikata koko sivusaaliin fileiksi ja pusertaa yhdeksi kalamassaksi. Vanhan kunnon lihamyllyn sijaan kokeilin tehosekoitinta, joka toimi yllättävän hyvin eikä jättänyt massaan lainkaan ruotojäämiä.

Olen yleensä käyttänyt kermaa kalapihvien- ja pyöryköiden taikinan teossa, mutta massasta on usein tullut liian vetelää. Nyt kokeilin kerman sijasta kermaviiliä, joka saattoi tuoda ratkaisun ikuisuusongelmaan.

 

Sekakalapihvien resepti:

Taikinaan:

  • noin 700 grammaa jauhettua sekakalaa (särki, säyne, lahna, hauki yms.)
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kermaviiliä
  • puolikas puntti tilliä (toinen puolikas kylmään kastikkeeseen)
  • 1 pieni punasipuli pieneksi silputtuna
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus musta- tai valkopippuria

Paistamiseen:

  • (Maustettuja*) Korppu- tai ruisjauhoja. Myös gluteenittomat korppujauhot soveltuvat hyvin.
  • Voita tai öljyä paistamiseen (meillä käytetään voin ja oliiviöljyn sekoitusta)

Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta suurehkoja pyöryköitä ja taputtele varovaisesti pihviksi jauholautasella niin että leivitys tarttuu pihvin molemmin puolin. Paista kullanruskeiksi ja tarjoa kylmän kastikkeen kanssa. (*Meillä on viime aikoina ollut leivityskäytössä valmiiksi maustettuja korppujauhoja, jolla saa helposti lisämakua pihvien pintaan. Toimi näissäkin pihveissä eri hyvin.)

Kylmä kastike kalapihveille: perus-perus-perusmalli

  • 1 prk kermaviiliä
  • puolikas puntti tilliä
  • 1/3 tl sokeria
  • hiukan mustapippuria myllystä
  • (sitruunamehua)

 

lahnapihvit
Jos kevään siikaverkoista tuleekin siikojen sijasta noin 30 lahnaa, ei kannata harmitella. Herkullisilla kalapihveillä voi ruokkia suuremmankin seurueen. (Kuvassa lahnapihvit viime keväältä)

 

Lisää kalajuttuja...

  • Neljän maun lahnapullatNeljän maun lahnapullat
  • Inkivääri-kookoshaukipullatInkivääri-kookoshaukipullat
  • Marinoidut särjet halsterissaMarinoidut särjet halsterissa
  • Suikaleina paistettu lahnaSuikaleina paistettu lahna
  • Frittisärjet ja piri piri -kastikeFrittisärjet ja piri piri -kastike
  • TuplahaukihampurilaisetTuplahaukihampurilaiset

Tagit

  • hauki
  • lahna
  • särki
  • säyne

Artikkelien selaus

Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
Fileinä paistettu kampela

2 kommenttia

  • Arja
    8.8.2021

    Kiitos ohjeesta, hyviä tuli myös pelkästä hauesta!

    Vastaa
    • Maarit
      11.8.2021

      Mahtavaa että maistui! Järkytykseksemme huomasimme, että Kalablogista on puuttunut haukipullien/-pihvien perusohje. Se asia on korjaantumassa lähiaikoina. Mutta hyvä kun löysit tämän sekakalapihvien ohjeen.

      Vastaa

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Homburgin hauki Homburgin hauki
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Kolmen (kahden) sortin joulusilakkaa Kolmen (kahden) sortin joulusilakkaa

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.