• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Uuniruoat  /  2.3.2018

Ahvenfileet á la Rennaise

Kirjoitti: Maarit

Kirjoitin syksyllä blogiin tämän pienen ahvenjutun, joka jostain syystä jäi silloin julkaisematta. Nyt se tuli mieleen ja päätin laittaa samoin tein julkaisuun, onhan ahven tähän vuodenaikaan varsin ajankohtainen kala. Toivottavasti moni lukija on päässyt tässä kevättalvella jo moneen kertaan herkullisten pilkkiahventen makuun. Voissa paistettuihin ahveniin ei hevin kyllästy, mutta jos niin kuitenkin pääsee käymään, niin esimerkiksi tämä tomaattinen uunivuoka on oikein varteenotettava vaihtoehto.

Parisen vuotta sitten kotiin päätyi erään kirpputorireissun tuliaisina kalakeittokirja, joka on sittemmin herättänyt meillä ihmetystä, hämmennystä, epäuskoa ja huvitusta. Kyseessä on Valittujen Palojen koostama kotikokin unelma 90-luvulta. Kun huomasin jossain ruokablogissa taannoin keittokirjahaasteen, jossa bloggaaja teki ruokaa kaikista omistamistaan keittokirjoista, tulin heti ajatelleeksi tuota kirjahyllymme helmeä.

Meillä oli pakastimessa ahventa, joten valinta kohdistui tällä kertaa yksinkertaiseen ahvenreseptiin. Tunsin kyllä houkutusta kokeilla jotain eksoottisempaa reseptiä kuten vaikkapa “Kalasalaattia Florida”, mutta päätin jättää nämä makupalat vielä tuonnemmaksi – tästä kirjasta on varmasti tulossa useampikin postaus jatkossa.

Tämä testaamaani ahvenvuoka ei kyllä sekään ollut aivan tavanomainen, tai ainakaan sitä ei haluttu sellaisena esittää: ruokalajin nimi kirjassa on nimittäin niinkin fiini kuin Ahvenfileet á la Rennaise. Mieleeni pälkähti tietenkin Googlata tämä komealta kalskahtava kalaruoka ja kas – ihmetyksekseni sain huomata, että tällaista ruokalajia suuri ja mahtava internet tunne lainkaan.

Onko jokin syy siihen, että tämä ruokalaji nimineen on pyyhitty kotikokkien kollektiivisesta muistista vai onko alunperinkin ruokalajin nimi ollut Valittujen Palojen luovan ruokatoimittajan oma keksintö? Näiden kiehtovien ajatuskuvioiden siivittämänä päädyin siis testaamaan tätä reseptiä, jolle kyllä kaiken rehellisyyden nimissä voisi sopia myös arkisempi nimi ahventa tomaattikastikkeessa.

 

Alkuperäinen resepti: Ahvenfileet á la Rennaise

Valitut Palat: Makuja maailmalta – Kalaherkut (1981, suomenkielinen laitos 1991)

  • 8 ahvenfileetä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 pientä sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3 rkl öljyä
  • 1/2 kg tomaatteja tai tölkki (400 g) säilyketomaatteja
  • valkopippuria
  • 1/2 tl muserrettua timjamia
  • hiukan tabascokastiketta
  • 2 1/2 dl kuivaa valkoviiniä

Tiivistetty versio kirjan valmistusohjeesta:

Kalafileet maustetaan ensin suolalla ja sitruunamehulla, jätetään maustumaan hetkeksi

Kuullotetaan sipuli ja valkosipuli pannulla lisätään säilyketomaatit tai kaltatut tuoreeet tomaatit. Maustetaan suolalla, valkopippurilla, timjamilla (ja tabascolla)

Kaadetaan uunivuokaan, lisätään kalafileet ja valkoviini.

Kypsennetään uunissa noin 1/2 h. Jos kalafileet ruskistuvat liikaa, vuoan voi peittää foliolla.

 

Muokkasin reseptiä joiltain osin, eritoten siten että vähensin viinin määrän noin 1,5 desilitraan, koska 2,5 desiä kuulosti valtavalta määrältä. En myöskään laittanut kastikkeeseen tabascoa ja yrttejä käytin reilummin. Ainesosalistassa ei mainita suolaa, mutta sitä ei sovi unohtaa!

Valmistusohjeen viimeinen kohta jäi minulla noudattamatta: unohdin vuoan uuniin. Onneksi olin poikennut ohjeesta myös siinä, että hautasin fileet kastikkeeseen sen sijaan, että olisin asetellut ne päällimmäiseksi. Seurauksena oli hyvin kokoon keittynyt kastike, mutta ei sentään syömäkelvottomaksi kuivunut kala. Maku oli hyvinkin oivallinen. Vähennetyn valkoviinin tilalle olisi varmastikin kannattanut lisätä sama määrä muuta nestettä, mutta maun puolesta tuo viiinimäärä riitti hyvin kastikkeeseen.

Tähän ruokaan (jonka valmistuksesta siis on jo tovi), sain laitella maistiaisiksi viimevuotisen valkosipulisadon ensimmäistä yksilöä. Tuoreet valkosipulit maistuvat miedolta, ja muutenkin noiden omien valkosipulien maku miellyttää, joten laittelin vähän reilummalla kädellä. Tuosta viime vuoden valkosipulisadosta riitti ensimmäistä kertaa muutama kilo myytäväksi! Valitettavasti tämänvuotisesta sadosta on taas tulossa pienempi, koska muuton myötä emme ehtineet istuttaa tarpeeksi. Todennäköisesti nekin vähät, mitä saimme maahan, ovat märän syksyn aikana ehtineet hukkua.

 

Lisää kalajuttuja...

  • Kohti omavaraistaloutta: ahventa kantarellikastikkeen keraKohti omavaraistaloutta: ahventa kantarellikastikkeen kera
  • Vielä parempi kreikkalainen uunikalaVielä parempi kreikkalainen uunikala
  • Valkosipulia ja kuusenkerkkääValkosipulia ja kuusenkerkkää
  • Ahvennyytit grillissäAhvennyytit grillissä
  • Tulinen kookoskalakeittoTulinen kookoskalakeitto
  • Mustatäplätokkoa pannulla paistettunaMustatäplätokkoa pannulla paistettuna

Tagit

  • ahven
  • valkosipuli

Artikkelien selaus

Helpot herkut savulohesta
Särki, tulevien aikojen eväs?

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.