• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Mökkiruokaa  /  5.8.2017

Savukalaa sateenkaaren päässä

Kirjoitti: Maarit

Savustettu kala on mökkiruokaa parhaimmillaan: hyvää, monikäyttöistä ja helppoa valmistaa. Kalat savustuvat kuin itsestään muiden hommien sivussa (noh, tämä kyllä johtuu siitä, etten osallistu itse niiden savustamiseen millään tavalla). Savupönttöön sopivat monenlaiset kalat, mutta meillä sinne päätyvät useimmiten ahvenet ja kuhat.

Valmiiksi savustetut kalat ovat hyvä hätävara esimerkiksi sadepäivien varalle. Pieni kesäsade ei tietenkään haittaa kalastusta tai ulkona viihtymistä muutenkaan, mutta jos vastassa möyryää myrskylukemiin yltyvä tuuli, ukkonen ja rankkasade, ei kovimmankaan karpaasin välttämättä hotsita oleskella ulkosalla. Silloin voi kiittää itseään siitä, että on ollut kaukaa viisas ja savustanut kalaa varastoon ns. hyvän sään aikana.

Hyvän sään aika.
Ei ihan niin hyvän sään aika.

Kyseisenä myrskypäivänä meillä oli oikeastaan tarkoitus tehdä savukalatäytteisiä lettuja, mutta lopulta teimme kuitenkin vain wrappeja, koska teki mieli jotain tuoretta ja raikasta (ja oli kova nälkä). Wrapeissa oli yksinkertaisen savukalatahnan lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia ja hiukan korianteria.

 

Helppo savukalatahna ahvenista

  • 300-400 g savustettua ja perattua ahventa
  • 1 prk ranskankermaa (125 g)
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • 1/4 sitruunaa
  • mustapippuria myllystä

Työläin osuus on (savustettujen) kalojen perkaaminen. Sen jälkeen ei tarvitse tehdä muuta kuin sotkea kaikki ainekset haarukalla sekaisin. Jos kalat ovat reilusti suolattuja, tahna ei tarvitse lisäsuolaa. Sen sijaan ripaus sokeria tai hunajaa voi olla paikallaan. Massaa kannattaa maistella niin selviää kaikkien ainesosien sopiva suhde – savukala kun ei koskaan maistu tasan samalta kuin edelliskerralla. Kun aihio on hyvällä mallilla, tahna kannattaa laittaa kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi.

Wrapit voi täyttää maltillisesti ja kääntää hienoksi rullaksi tai vaihtoehtoisesti täyttää äärimmilleen ja taitella pursuilevaksi taskuksi. Jos ei jaksa tehdä savukalasta tahnaa, kalan voi perata ruodottomaksi ja laittaa wrapin sisään sellaisenaan ja heittää mukaan jogurttia, ranskankermaa tai muuta maitotuotetta kostukkeeksi.

Savukalatahnaan saa vaihtelua lisäämällä sekaan maustettua tuorejuustoa ja/tai tuoreita yrttejä. Vähemmän tuhdin version saa käyttämällä turkkilaista jogurttia ranskankerman sijaan.

Joskus ilmakin alkaa kirkastua siinä vaiheessa kun annoksen saa kasattua lautaselle. Maailmanloppu ei tullutkaan vielä. (Seuraavana päivänä täytyi käydä kokeilemassa kalaonnea paikassa, jossa sateenkaari sukelsi järveen.)

 

Savukalasalaatti jämistä

Jos savukalaa jää vielä jäljelle, lopuista saa tehtyä vaikka jatketun perunasalaatin edellispäivän perunanjämistä. Usein käytän perunasalaatin kastikkeena turkkilaista jogurttia, mutta tänä kesänä olen jostain syystä tehnyt perunasalaattia ainoastaan kirkkaalla öljypohjaisella kastikkeella. Molempi parempi. Perunasalaatti kaikessa yksinkertaisuudessaan:

  • keitettyjä perunoita
  • 1-2 suolakurkkua 
  • vihreä omena
  • 1-2 kevätsipulia varsineen

Kastikkeeseen: oliiviöljyä, vaaleaa balsamicoa, (suolaa), sokeria, mustapippuria, yrttejä.

Salaatin seuraksi vielä sitruunalohkoja lautasen reunalle niin ihan täydestä menee.
Vaihtolämpöisille Suomen kesä on rankkaa aikaa.

 

Lisää kalajuttuja...

  • Kesän maku: savukalaKesän maku: savukala
  • Ahvennyytit grillissäAhvennyytit grillissä
  • Sähkönmakuiset muikutSähkönmakuiset muikut
  • Kaupunkilaisen savulahnaKaupunkilaisen savulahna
  • Suikaleina paistettu lahnaSuikaleina paistettu lahna
  • Tulinen kookoskalakeittoTulinen kookoskalakeitto

Tagit

  • ahven
  • kesäherkkuja kalasta
  • savukala

Artikkelien selaus

Ahvennyytit grillissä
Kohti omavaraistaloutta: ahventa kantarellikastikkeen kera

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.