Savustettu kala on mökkiruokaa parhaimmillaan: hyvää, monikäyttöistä ja helppoa valmistaa. Kalat savustuvat kuin itsestään muiden hommien sivussa (noh, tämä kyllä johtuu siitä, etten osallistu itse niiden savustamiseen millään tavalla). Savupönttöön sopivat monenlaiset kalat, mutta meillä sinne päätyvät useimmiten ahvenet ja kuhat.
Valmiiksi savustetut kalat ovat hyvä hätävara esimerkiksi sadepäivien varalle. Pieni kesäsade ei tietenkään haittaa kalastusta tai ulkona viihtymistä muutenkaan, mutta jos vastassa möyryää myrskylukemiin yltyvä tuuli, ukkonen ja rankkasade, ei kovimmankaan karpaasin välttämättä hotsita oleskella ulkosalla. Silloin voi kiittää itseään siitä, että on ollut kaukaa viisas ja savustanut kalaa varastoon ns. hyvän sään aikana.
Kyseisenä myrskypäivänä meillä oli oikeastaan tarkoitus tehdä savukalatäytteisiä lettuja, mutta lopulta teimme kuitenkin vain wrappeja, koska teki mieli jotain tuoretta ja raikasta (ja oli kova nälkä). Wrapeissa oli yksinkertaisen savukalatahnan lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia ja hiukan korianteria.
Helppo savukalatahna ahvenista
- 300-400 g savustettua ja perattua ahventa
- 1 prk ranskankermaa (125 g)
- 1 kevätsipuli varsineen
- 1/4 sitruunaa
- mustapippuria myllystä
Työläin osuus on (savustettujen) kalojen perkaaminen. Sen jälkeen ei tarvitse tehdä muuta kuin sotkea kaikki ainekset haarukalla sekaisin. Jos kalat ovat reilusti suolattuja, tahna ei tarvitse lisäsuolaa. Sen sijaan ripaus sokeria tai hunajaa voi olla paikallaan. Massaa kannattaa maistella niin selviää kaikkien ainesosien sopiva suhde – savukala kun ei koskaan maistu tasan samalta kuin edelliskerralla. Kun aihio on hyvällä mallilla, tahna kannattaa laittaa kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi.
Wrapit voi täyttää maltillisesti ja kääntää hienoksi rullaksi tai vaihtoehtoisesti täyttää äärimmilleen ja taitella pursuilevaksi taskuksi. Jos ei jaksa tehdä savukalasta tahnaa, kalan voi perata ruodottomaksi ja laittaa wrapin sisään sellaisenaan ja heittää mukaan jogurttia, ranskankermaa tai muuta maitotuotetta kostukkeeksi.
Savukalatahnaan saa vaihtelua lisäämällä sekaan maustettua tuorejuustoa ja/tai tuoreita yrttejä. Vähemmän tuhdin version saa käyttämällä turkkilaista jogurttia ranskankerman sijaan.
Savukalasalaatti jämistä
Jos savukalaa jää vielä jäljelle, lopuista saa tehtyä vaikka jatketun perunasalaatin edellispäivän perunanjämistä. Usein käytän perunasalaatin kastikkeena turkkilaista jogurttia, mutta tänä kesänä olen jostain syystä tehnyt perunasalaattia ainoastaan kirkkaalla öljypohjaisella kastikkeella. Molempi parempi. Perunasalaatti kaikessa yksinkertaisuudessaan:
- keitettyjä perunoita
- 1-2 suolakurkkua
- vihreä omena
- 1-2 kevätsipulia varsineen
Kastikkeeseen: oliiviöljyä, vaaleaa balsamicoa, (suolaa), sokeria, mustapippuria, yrttejä.