Savukalamakupala

Täällä Kalablogissa eletään remontin keskellä: meidän suuri haave pienestä tuvasta toteutui vihdoin alkusyksystä, ja pääsimme jo muuttamaan uuteen kotiin. Kokkailu onkin sittemmin jäänyt hiukan taka-alalle, kun nurkkien kunnostuksesta on väkisin tullut harrastus numero ykkönen. Siihenkään eivät nämä lyhyet ja pimeät illat tahdo riittää. Liekö remontti- vai syysväsymystä vaiko molempia, mutta peti tuntuu kutsuvan iltaisin jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja tekemättömät hommat siirtyvät aina vain huomiseen – tai kevääseen. No, syksyä ei ole keksitty riehumista vaan lepoa varten, tietäähän sen karhutkin.

Vaikka em. syistä emme itse olekaan kokkailleet, olemme toki jonkin verran maistelleet muiden valmistamia kalaherkkuja. Viimeaikojen piristävimpiin ruokaelämyksiin kuuluivat keravalaisen pienyrityksen Huldan Kalan meille lahjoittamat pikku lohimaistiaiset, jotka nautiskelimme iltapalaksi tuoreen ruisleivän kera. Juuri sillä hetkellä makuelämys hipoi aika lailla täydellistä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kalat lahjoittanut yrittäjä Max Huldin ei etukäteen tiennyt, että meillä on tämä blogikin, mutta teemme postauksen ihan pyytämättä.

Lämmin- ja kylmäsavulohi olivat mieleisiä makumuistutuksia kovaa vauhtia lähestyvästä joulusta. Molemmat olivat herkullisia omassa sarjassaan – eihän lämmin- ja kylmäsavua oikein voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Erityisen kunniamaininnan ansaitsee kumpaisenkin kalan rakenne: ne olivat olemukseltaan hyvin tuoreen oloisia toisin kuin vakumoidut kalajalosteet toisinaan tuppaavat olemaan. Tähän lienee yhtenä pääsyynä se, että usein savukalaa tehdään kertaalleen pakastetusta ei-niin-tuoreesta kalasta. Huldan Kalan Max kertoi savustavansa tuotteensa tuoreesta kalasta, ja sen kyllä huomasi kiinteän rakenteen lisäksi mausta, joka oli suorastaan raikkaan oloinen.

Suomeen on viime vuosina tupsahdellut uusia kala-alan yrityksiä, joista moni tuntuu todella panostavan tuoreiden raaka-aineiden käyttöön, mikä onkin kalojen kanssa varmasti se kaikkein tärkein juttu. Kalajalosteiden yleisimpien raaka-aineiden lohen ja kirjolohen lisäksi moni tuottaja olisi varmasti valmis ja halukas tuomaan markkinoille myös muita kalalajeja kunhan vain kysyntä olisi riittävää. Joulu on kaikenlaisille kalatuotteille paras myyntisesonki, joten monien kalaherkkuja valmistavien pientuottajien puolesta toivommekin, että heidän tuotteensa löytävät tiensä mahdollisimman moniin joulun ajan herkkupöytiin tunnetumpien tuotteiden rinnalle tai tilalle.

Meitä Kalablogia saa myös vinkata kiinnostavista kalauotteista, maistelemme täällä remonttihommien lomassa uutuuksia oikein mielellämme! Valmisruoka- ja kalajalostepainotteisia postauksia on varmasti tulossa lähiaikoina enemmänkin sikäli kun vain ehdimme blogia päivitellä kaiken muun tohinan keskellä.

Leppoisaa joulun odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *